• Інтерв’ю з С. Політучим: «Мені близька тема патріотичного виховання молоді»

Інтерв’ю з С. Політучим: «Мені близька тема патріотичного виховання молоді»

08 вересня 2015 р.

С.Я.ПолитучийБізнесмен, засновник і Президент Групи компаній «Фактор» Сергій Політучий уже тривалий час займається благодійністю. Кошти виділяються на підтримку різних соціальних, освітніх проектів, забезпечення всім необхідним військових і допомогу переселенцям. Входить у десятку найбільших донорів сил АТО. Сергій Політучий упевнений, що розмір бізнесу нікого не врятує від катастрофи у разі втрати держави. Але він категорично заперечує власні політичні амбіції і вигоди від активної допомоги бійцям і переселенцям.

В інтерв’ю бізнесмен-волонтер розповів про свої життєві принципи, необхідність соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством і роботу Фонду соціального розвитку Харківської області, членом Наглядової ради якого він є.

Сергію Яковичу, нещодавно Ви увійшли до складу Наглядової ради Благодійного фонду соціального розвитку. Чи свідчить це про те, що Ви повністю поділяєте ідеї фонду і вони відповідають Вашим життєвим принципам? Опишіть стисло Ваші життєві принципи.

Життєві принципи людини важко описати одним реченням. По суті, це система цінностей, на яких грунтується поведінка людини в різних життєвих ситуаціях. За великим рахунком, напевно, у нас як у людей християнської культури життєві принципи грунтуються на 10 християнських заповідях. Але якщо говорити описово, то я б сказав, що мій головний життєвий принцип, якого я намагаюся дотримуватися у відносинах із людьми, — це ставлення до людей таким чином, як я б хотів, щоб люди ставилися до мене.

Якщо говорити більш розгорнуто, то головний життєвий принцип полягає в тому, щоб використовувати той потенціал, який дав Творець, на благо людей, у тому числі тих, яким у силу певних причин не було дано таких якостей і властивостей, як у мене.

Іншими словами, це органічна потреба ділитися з людьми своїми досягненнями.

Недарма у всіх релігіях завжди наявна думка про те, що людина повинна віддати десятину суспільству. Яким чином вона це робить — це питання конкретної ситуації, але успішна людина має ділитися, повинна допомагати людям вирішувати їх проблеми всіма можливими для неї способами.

Якраз саме на засадах необхідності ділитися з суспільством, на основі соціально відповідального бізнесу і побудований Фонд соціального розвитку Харківської області. Власне склад Наглядової ради фонду зумовлює цю ідею. До неї входять успішні люди, що домоглися високих результатів у різних сферах і відчувають свою відповідальність за суспільство, бажають, щоб суспільство розвивалося швидшими темпами, щоб життя було красивіше, краще, комфортніше. Цей фонд об’єднав людей, які розуміють, що їх особиста відповідальність за результати розвитку суспільства досить висока. І від того, наскільки активно вони будуть цьому суспільству допомагати, залежатиме рівень життя в країні.

Сергію Яковичу, як виникла ідея створення Фонду соціального розвитку? Чому Ви вирішили увійти до складу саме цього фонду?

Треба сказати, що ідея заснування фонду виникла не вчора, і з’явилася вона не на рівному місці. Всі учасники фонду протягом тривалого часу займалися діяльністю, пов’язаною з доброчинністю. Так, Юрій Сапронов активно реалізує різні соціально значимі проекти через свій фонд; я протягом більше 10 років очолюю фонд «Разом», який допомагає студентській молоді, професійним групам, переселенцям, солдатам у зоні АТО.

Півтора роки тому разом з Валерієм Дьомою і ще кількома бізнесменами ми створили фонд «Мир і порядок», який допомагав вирішувати гострі проблеми силових структур з весни 2014 року. За період роботи цього фонду надано допомогу на суму понад 10 млн грн., починаючи з обмундирування, нелетального військового обладнання і закінчуючи газетами та книгами для воїнів АТО.

У зв’язку з цим я іноді чую, здавалося б, логічне запитання: навіщо за наявності власної громадської організації «Разом» та фонду «Мир і порядок» створювати ще й такий фонд?!

Справа в тому, що коли ми створювали «Мир і порядок», він був відповіддю на мінливу, драматичну ситуацію в країні, коли неповороткий і фактично зруйнований механізм держуправління не здатний був вирішувати швидкозмінні завдання захисту країни, збереження її цілісності. Ми тоді, як пожежники, гасили осередки займання в міру їх виникнення. Але війна завжди закінчується миром і навіть у воєнний час люди не можуть забувати про те, що попереду відбудова мирного життя. Сьогодні «Мир і порядок» більшою мірою вирішив ці завдання, і тепер набагато важливіше допомогти у відбудові мирного майбутнього мирного життя країни. Тому створення Фонду соціального розвитку я розглядаю як перехід від військових умов сьогодні до мирних умов завтра.

До складу цього фонду я увійшов ще й тому, що в ньому зібралася відмінна команда успішних людей, які зарекомендували себе особистостями, охочими і здатними вирішувати проблеми суспільства досить ефективно. Тут і Валерій Дьома — віце-президент інвестиційної компанії Sigmableyzer; Надзвичайний і Повноважний Посол України в Китайській Народній Республіці Олег Дьомін; бізнесмен і меценат Юрій Сапронов, депутат Харківської обласної ради, екс-губернатор Ігор Балута; голова Харківської облради Сергій Чернов; доктор юридичних наук, президент юридичної фірми «Глобус» Михайло Ісаков.

Деякі недоброзичливці розглядають активізацію створення різних фондів і громадських організацій як кон’юнктурні дії політичного характеру, а деякі кажуть, що ті функції, які намагається взяти на себе наш фонд, — це функції держави. Я здебільшого з цим згоден, але справа в тому, що нам пощастило жити в період змін, фактично на наших очах народжується нова держава. І важливою рисою подібних періодів у житті кожного суспільства є граничний динамізм усіх процесів. У той же час державна машина — це повільна система, яка в силу свого устрою не здатна на швидкі зміни. Саме у зв’язку з цим як ніколи важлива роль волонтерів, роль громадських організацій, які, використовуючи свою енергію, знання, організаторський досвід, здатні змінювати обличчя держави, допомагати їй у вирішенні проблем суспільства більш ефективними і швидкими способами.

Але треба розуміти, що ніяка громадська організація не замінить собою функціонуючий механізм держуправління. І наш фонд не намагається взяти на себе повністю цю функцію, наше завдання — підхопити ті проблеми, до яких поки що у держави не доходять руки. І тут важливо звернути увагу держави на існуючі проблеми і допомогти територіальним громадам у вирішенні цих проблем на регіональному рівні.

Які можливості фонд зможе реалізувати в районі, селі, на Вашу думку? І які напрямки діяльності фонду Вам близькі?

Звичайно, фонд не зможе вирішити всіх проблем, але кілька напрямків ми на практиці реалізовуємо: забезпечення доступної медицини, створення нових робочих місць, робота дитячих садків і шкіл, оновлення соціальної інфраструктури та багато іншого.

Але особисто мені найбільше близька тема патріотичного виховання населення, насамперед молоді.

Як член Наглядової ради я планую зосередити свої зусилля на темі дозвілля молоді, забезпеченні рівних можливостей для здобуття освіти молодим людям з різних районів області, організації профільної освіти та патріотичного виховання.

Як оцінюєте перші результати діяльності фонду?

Говорити про масштабні результати діяльності фонду зарано, але і на цьому етапі нашої роботи ми отримуємо безліч подяк від мешканців області. Але знову-таки ми зіткнулися з неповороткістю держмашини. Це ще раз підтвердило важливість нашої діяльності не тільки в організації тих чи інших соціальних проектів, але й щодо ініціювання співпраці органів державного та місцевого самоврядування у вирішенні важливих соціальних проблем населення області.

Посилання