Україна і Франція починають нову сторінку у відносинах

10 червня 2016 р.

Круглыйстол1Україна і Франція починають нову сторінку у відносинах, які додадуть динамічного імпульсу розвитку різних галузей двостороннього співробітництва. Про це 9 червня у Харкові говорили учасники круглого столу «Бізнес: як вести справи з Францією». Організаторами заходу виступили «Альянс франсез» м. Харкова, Бізнес Франс Україна і Харківський офіс Європейської Бізнес Асоціації під патронатом Почесного консула Франції в Харкове і Посольства Франції в Україні.

Сергій Політучий, Почесний консул Франції у Харкові:

«Насправді, сказати, що відносини між Францією і Україною, і зокрема Харковом, жодним чином не представлені, не можна. Тут слід зазначити, в першу чергу, найбільш яскраву програму по стажуванню студентів різних вузів у Франції, яка організована з ініціативи Харківського національного інженерно-економічного університету імені С. Кузнеця. Ця магістерська програма дозволяє людям отримати два дипломи за управлінськими спеціальностями – вітчизняного університету та кваліфікаційний ступінь магістра ділового адміністрування (МВА). За 10 років за цією програмою в Харкові пройшли підготовку 144 фахівця».

На думку Сергія Політучого, швидкі темпи зростання економіки Франції за останні два роки є показником перспективності двосторонніх відносин з Україною.

«Зовнішньоторговельний оборот продукцією Харківського регіону з Францією за 2015 рік у відсотковому відношенні зріс по відношенню до 2014 року у три рази, що в абсолютному обсязі становить 4,5 млн товарів. Торгівля послугами теж зросла приблизно в 1,5 рази» – зазначив Сергій Політучий.

Всього круглий стіл зібрав близько 50 учасників, серед яких представники малого і середнього бізнесу, науковці та громадські діячі, менеджери та студенти.

Думками щодо стану економічних, культурних, освітніх показників відносин між Францією та Україною ділилися, а також презентували реальні кейси на круглому столі:

– Регіональний менеджер EBA Ірина Коновалова,

експерт із зовнішньоекономічної діяльності фабрики ТОВ «Варіант» Рані Шуффані,

– Консультант з міжнародного менеджменту Крістоф Бозонетті,

Директор Альянс Франсез м. Харкова Тімоте де Майяр,

– Випускник програми подвійного диплому ХНЕУ-Ліон ІІ, бізнесмен, директор Мотузкового парку Іван Федоренко,

а також спеціальний гість – директор «Бізнес Франс Україна» Алексіс Струве.

Алексіс Струве: «Бізнес Франс» – це державна організація, у якої, по суті, дві основні задачі. Перша – це допомагати українським підприємствам виходити на іноземні ринки. Ще 15 років тому ми говорили тільки про експорт Франції, сьогодні ми вже говоримо про співпрацю в сфері бізнесу. Експорт – це вторинне, оскільки ми вважаємо, що для того, щоб українці купували у французів, треба зробити так, щоб і французи були зацікавлені купувати в Україні».

За словами пана Струве, сьогодні головною метою «Бізнес Франс» є знаходження інтеерса на ринку бізнес-партнера.

«Ми здійснюємо два типи послуг, – поділився з учасниками круглого столу Алексіс Струве. – Перший – це супровід підприємства, забезпечення французькій стороні умов для відвідування України. Ми організуємо французькі павільйони на різних виставках, також організуємо індивідуальні місії, щоб французькі підприємства могли безпосередньо зустрітися з українськими. Одна з останніх таких місій була присвячена зустрічі французьких виноробів з потенційними партнерами з України. Друга наша спеціалізація – обмін інформацією про специфіку ринків двох сторін. Наприклад, ми публікуємо книгу «Як працювати в Україні» французькою мовою. Пояснюємо там якісь юридичні тонкощі, митні нюанси і так далі».

Другою спеціалізацією місії «Бізнес Франс» є пошук іноземних інвесторів до Франції, в основному, в області промисловості. У цьому ключі співпраця Франції з Україною стартувала 6 місяців тому. Однак, за інформацією директора «Бізнес Франс», складений список всіх українських підприємств, які мають досвід інвестування зарубіжних компаній, особливо в Європейському Союзі. Восени 2016 року французька сторона планує організувати в Парижі зустріч українських інвесторів з Послом Франції в Україні, щоб домовитися про преференції інвестування до Франції ».

Значну увагу в ході обговорення було приділено мовному питанню, а також розвінчанню стереотипів про французьку мову. Велику роботу з розвитку культурної складової французько-українських відносин сьогодні проводить міжнародна організація, розташована в 130 країнах світу, «Альянс франсез».

Про це в ході круглого столу повідомив директор «Альянс франсез» м. Харкова Тімоте де Майяр:

«У Харкові ми працюємо з університетами і організаціями за чотирма напрямками: по-перше, це підтримка освіти – організуємо офіційні іспити з французької мови. По-друге, ми підтримуємо культурне співробітництво. Наприклад, ми не перший рік проводимо фестиваль «Французька весна». Крім усього іншого, ми підтримуємо академічні обміни. Франція є сьогодні третьою країною у світі за кількістю студентів з усього світу , які одержують тут освіту. Французька сьогодні є третьою мовою бізнесу після англійської та китайської. Сьогодні на французькій мові говорять 275 мільйонів людей на п’яти континентах».