Фонд Говарда Баффета відновить «Фактор-Друк»

03 червня 2024 р.

Зруйнований цех друкарні “Фактор-Друк”

Фонд американського мільярдера Говарда Баффета допоможе відновити обладнання у знищеному 23 травня російською ракетою підприємстві «Фактор-Друк». Про це він та віцепрем’єр-міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомили на «Книжковому арсеналі», що дніми відбувся у Києві.

За словами Свириденко, уряд визначає книгодрук як сферу, яку ми «хочемо та будемо» підтримувати, проте лише цього недостатньо для повноцінного відновлення виробництва. Віцепрем’єрка додала, що міністерство надаватиме гранти на нове обладнання для друкарні.

«Ми розуміємо, що для відновлення «Фактор-Друк» гранту недостатньо, тому ми звернулися до доброго друга України, американського філантропа Говарда Баффета. І він щедро зголосився відновити «Фактор-Друк» власним коштом. Щиро дякую Говарду за його підтримку українського книговидавництва. Дякую Харкову за незламність, стійкість і за те, що продовжує боротьбу попри все», – розповіла Юлія Свириденко.

Пан Баффет вже мав розмову із засновником і президентом Групи компаній «Фактор» Сергієм Політучим. Він додав, що його фонд допоможе відновити друкарню, можливо, спершу у тимчасовому форматі, аби якнайшвидше замінити обладнання та запустити друк підручників, щоб діти у школах отримали їх вчасно напередодні навчального року.

«Вони можуть знищити книги, але не українську стійкість та відданість. І ми маємо відновити друкарню, і зробити це швидко», – заявив Баффет.

Говард Баффет – американський мільярдер і філантроп, середній син найуспішнішого інвестора світу і власника статків у $107 млрд Воррена Баффета. Говард Баффет є найбільшим приватним донором України: з початку війни і станом на березень 2023 року його фонд The Howard G. Buffett Foundation надав допомоги українцям більш як на $196 млн.