• Книга видавництва Vivat очолила список 30 найвизначніших книг 30-річчя незалежності України

Книга видавництва Vivat очолила список 30 найвизначніших книг 30-річчя незалежності України

10 листопада 2021 р.

Український інститут книги оголосив рейтинг найзнаковіших книжок часів Незалежності. Проєкт реалізували за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, Української бібліотечної асоціації, Української асоціації книговидавців і розповсюджувачів, ГО «Форум видавців».
У довгий список увійшла сотня знакових книжок часів Незалежності. Його сформували експерти книговидавничої галузі, літературознавці, перекладачі, історики літератури разом з фахівцями Українського Інституту Книги.

З довгого списку переможців рейтингу обирали шляхом онлайн-голосування, що стартувало у вересні. Загалом за усі книжки віддали 267 815 голосів.
Перемогу в рейтингу отримала книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» (видавництво Vivat, 2019), яка отримала 9535 голосів. Друге і третє місця отримали книжки Ліни Костенко «Триста поезій» і «Записки українського самашедшого» («А-ба-ба-га-ла-ма-га», 2012 і 2010) − 8233 та 8086 голосів, відповідно.

Книжка журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у 2019 році, тоді ж політик Віктор Медведчук подав до суду позов з вимогою заборонити її продаж. Генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова заявила, що позов є спробою тиску на свободу слова і друку. Разом з тим, на тлі суду, читачі розкупили наклад книжки протягом 4-х днів. Загальний наклад книги на сьогодні сягнув рекордних цифр – 105 700 примірників!