• Kharkiv BookFest-2016: 10 тисяч проданих книг, півсотні бібліотек, один парад бороданів

Kharkiv BookFest-2016: 10 тисяч проданих книг, півсотні бібліотек, один парад бороданів

07 червня 2016 р.

BFЗ 18 по 28 травня у Харкові проходив II Книжковий фестиваль Kharkiv BookFest, задуманий як серія відкритих для публіки подій, об’єднаних книжкової ідеєю. Головні завдання фестивалю: популяризація читання, розвиток української літератури та видавничої індустрії. Організатор Kharkiv BookFest – Група компаній «Фактор». Фестиваль проходив під патронатом Харківського міського голови та за підтримки Харківської міської ради.
Цього року Kharkiv BookFest порадував харків’ян і гостей міста насиченою програмою: зустрічами з письменниками, презентаціями книжкових новинок, літературними вечорами і лекціями, виставками ілюстрацій і фотографій, майстер-класами, і, звичайно ж, масштабним книжковим ярмарком-розпродажем на центральній алеї саду ім . Т. Г. Шевченка.

Відкрила фестиваль ексклюзивна виставка «Обличчя книжок», на якій харківські художники-ілюстратори представили свої роботи: від олівцевих начерків до ілюстрацій в уже видані книги. Серед робіт, які увійшли до експозиції, – ілюстрації до книг «Пригоди Аліси у Дивокраї», «Кентервільський привид», «Пригоди барона Мюнхгаузена», «Лицарство козацьке», «Українські BF1казки», «Атлас тварин». Наприклад, ілюстрації харківської художниці Євгенії Чістотіної до «Аліси у Дивокраї» визнані одними з найкращих у світі, права на ілюстративний матеріал продані вже у п’ять країн світу. Родзинкою виставки стали ілюстрації до книг, які ще тільки готуються до друку.

Однією з найяскравіших подій фестивалю стала презентація збірки «Українська поетична антологія» від українських класиків-сучасників – Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Олександра Ірванця та Івана Малковича. Харків став другим після столиці містом, де корифеї української літератури зустрілися з публікою на честь виходу спільного збірника.
За традицією, вже другий рік поспіль до фестивалю приєднався чудовий оповідач і знавець харківських історій і легенд Макс Розенфельд. Гід щотижневих екскурсій Харковом повідав харків’янам про людей, історії, місця літературного життя Першої столиці в рамках спеціально розробленого для Kharkiv BookFest маршруту «Літературний Харків». Ще одним із сюрпризів Макса Розенфельда в дні фестивалю стала нова лекція «Літературне кабаре».

BF3Як розмістити книги у приміщенні по фен-шую, що робити, якщо ви закохані в Северуса Снейпа, що читати, щоб йти в ногу з модою – про це та багато іншого на відкритих лекціях «Книги, їх герої і читачі» книжковими Лайфхак з харків’янами поділилися психотерапевт, дизайнер і літературний редактор.

Цього року Kharkiv BookFest 2016 підтримали і традиційні харківські спільноти. Популярна серед харківської молоді гра «Мафія» пройшла у кращих книжкових традиціях. Замість традиційних мирних жителів, шерифів і мафії гравці приміряли на себе ролі персонажів детективів Агати Крісті. А в резиденції харківських слемістов – арт-кафе Akuna Matata – пройшов позачерговий літературний слем.

Особливе місце в низці фестивальних подій зайняла виставка, на якій були представлені кращі роботи за підсумками першого всеукраїнського фотоконкурсу «В об’єктиві — книга» .Експозиція в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» зібрала 50 кращих робіт, представлених фотографами-любителями і професіоналами з усієї України на конкурс, організований Харківською фотошколою «МЦФ» спільно з Групою компаній «Фактор». Всього на конкурс було подано 129 робіт від 40 авторів, виконані в жанрі портретної фотографії, предметної зйомки, пейзажу тощо. З усіма поданими на конкурс роботами харків’яни змогли ознайомитися на фотосушці, організованої на завершальному заході Kharkiv BookFest.
Завершився Kharkiv BookFest 28 травня книжковим ярмарком-розпродажем «День в Саду» на центральній алеї саду ім. Т. Г. Шевченка. Всього за один день, за підрахунками організаторів ярмарку, харків’яни придбали понад 10 тисяч книг.