II Книжковий фестиваль Kharkiv BookFest відкрито

19 травня 2016 р.

IMG_9662_s18 травня відбулося відкриття II Книжкового фестивалю Kharkiv BookFest. Фестиваль задуманий як серія відкритих для публіки подій, об’єднаних книжкової ідеєю. Головні завдання фестивалю – популяризація читання, розвиток української літератури та видавничої індустрії.

Старт фестивалю дало відкриття експозиції «Обличчя книжок», у якій представлені роботи художників-ілюстраторів. Гості галереї змогли ознайомитися з картинами, які стали ілюстраціями до різних книг. Здебільшого, це дитячі книги: «Пригоди Аліси у Дивокраї», «Пригоди барона Мюнхаузена», «Кентервільський привид». Також є ілюстрації до дитячих книг українських письменників і різних атласів про природу.

У відкритті фестивалю взяли участь Почесний консул Франції в Харкові, президент групи компаній «Фактор» Сергій Політучий, голова Харківського відділення Національної Спілки Художників України Віктор Ковтун, заступник Харківського міського голови Тетяна Таукешева,  ректори харківських вишів, видавці, художники.

Як зазначив Сергій Політучий, Харків – це не промислове місто, як прийнято вважати, а місто науки, культури, освіти. За його словами, близько 80% видавничих потужностей України зосереджені в Харкові.

Ректор Харківського національного університету ім. Каразіна Віль Бакіров зазначив, що ілюстрації – це дуже рідкісний жанр мистецтва, і приємно, що Харків його підтримує. «Мене переповнюють почуття захоплення і подиву. Тут немає людей, які не люблять книгу. Тут люди, які виросли з книгою. Ілюстрації – це прикраса хорошої книги, її частина, яка допомагає краще зрозуміти образи і характери героїв. Зараз я читаю книги, де зовсім немає ілюстрацій, де є графіки, креслення. Завдяки сьогоднішній виставці я знову повернувся у дитинство. Поки жива книга – жива наша культура », – підкреслив ректор Каразінського університету.

Фестиваль буде проходити у місті до 28 травня. Харків’ян чекають зустрічі з письменниками, лекції з літератури, вечори поезії, екскурсії. Завершить Kharkiv BookFest книжковий ярмарок-розпродаж «День в Саду», який традиційно пройде напередодні Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

Організатор фестивалю «Kharkiv BookFest» – Група компаній «Фактор». Фестиваль проходить під патронатом Харківського міського голови та за підтримки Харківської міської ради.