• Відомий політик подав позов до суду з приводу книги, яка вийшла у видавництві Vivat

Відомий політик подав позов до суду з приводу книги, яка вийшла у видавництві Vivat

03 вересня 2019 р.

Генеральна директорка видавництва Vivat, в якому вийшла книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», Юлія Орлова прокоментувала інформацію про судовий позов, який подав проти автора та видавництва один з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук.

В ексклюзивному інтерв’ю, яке Юлія Орлова дала культурно-видавничому проекту “Читомо”, вона розповіла, що видавництво отримало позов до суду від Віктора Медведчука про захист його честі, гідності та ділової репутації. Відповідачів по позову троє: автор Вахтанг Кіпіані, видавництво Vivat і типографія «Юнісофт», яка надрукувала книжку.

Політик вимагає вилучити видання з продажу, тобто, по суті, заборонити його розповсюдження у будь-якій формі і на будь-якій території. За заявою позивача, книжка містить нібито «недостовірну інформацію».

«Можу із впевненістю сказати, що текст не містить ненормативної лексики та будь-яких речей, які зазіхають на норми моралі, громадських цінностей чи публічний порядок, а також будь-яких речей, заборонених українським законодавством», – наголосила видавчиня.
Вона зазначила, що видавництво працює з відомими авторами-експертами у своїх галузях, які відкрито висловлюють свою позицію, думки та оціночні судження з різних питань. Суть процесу видавництва, на її переконання: максимально точно донести думку автора до якомога ширшого кола читачів, мінімально торкаючись редактурою принципово важливих для автора речей.

«У зв’язку з цим, вважаю цей позов спробою прямого тиску на свободу слова в Україні, свободу друку як фундаментальних цінностей українського суспільства. Цей процес буде важливим прецедентом для всього книговидавничого бізнесу нашої країни і свободи слова у країні в цілому», – підкреслила гендиректорка Vivat.

Видавництво Vivat — одне з найпремійованіших в Україні. Засноване у 2013 році. Протягом останніх років, згідно зі статистикою Книжкової палати, посідає місце у трійці найбільших видавництв України за кількістю виданих найменувань і накладів. Видавництво спеціалізується на виданні дитячої та підліткової літератури, сучасної та класичної літератури, українськоЇ та перекладної нехудожньої літератури, публіцистики та гуманітарних досліджень, а також прикладної літератури та подарункових видань.

Вахтанг Кіпіані — редактор видання «Історична правда» та ведучий телепрограми «Історична правда», викладач Українського католицького університету Києво-Могилянської академії, засновник Музею-архіву преси. У його книжці «Справа Василя Стуса» зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ).