Форум видавців у Львові: приємний післясмак

22 вересня 2017 р.

З 13 по 17 вересня Львівський палац мистецтв і понад 40 локацій міста охопив 24-й Форум видавців. За 5 днів львів’яни та гості міста мали можливість відвідати понад 900 культурних і освітніх заходів.

Спеціально до Форуму українські видавництва випустили кілька тисяч найменувань нових книг. Видавництво Vivat, яке входить до Групи компаній «Фактор», представило на своєму стенді 30 книжкових новинок.
На традиційний конкурс «Найкраща книга Форуму-2017» надійшло 447 видань від 90 видавництв. Цьогоріч змінилася формула конкурсу: три окремі журі обирали книги у Харкові, Києві та Львові, незалежно одне від одного.
Наше видавництво Vivat отримало високу нагороду за книгу Тімура Ворони «Стартап на мільйон. Як українці заробляють статки на технологіях», що стала лауреатом премії «Найкраща книга 24-го Форуму видавців» у номінації «Український non-fiction». «Стартап на мільйон» — книга про нове покоління українців, які ризикнули відкрити свій бізнес і заробили мільйони; збірник чотирнадцяти історій успішного українського IT-бізнесу. Вона дає новий надихаючий погляд на перспективи України на мапі світу.

Заходи в різних локаціях Львова збирали читачів на дискусії, круглі столи та зустрічі з авторами. Загалом складалося враження, що весь Львів у ці дні перетворився на Форум видавців — адже більшість мистецьких подій у місті відбуваються саме в рамках цього великого культурного дійства. Події Форуму були розділені за принципом, який виправдав себе за останні кілька років, — на відвідувачів чекали 14 тематичних кластерів із широкою тематикою (Освіта, Креативні індустрії + Урбаністика, Бізнес, Жінка, Права людини, Стиль життя, Мови / переклади тощо).

Як вважають організатори Форуму, основна мета фестивалю — створення платформи для комунікації, яка в майбутньому призведе до «зародження абсолютно нових бачень».

Львівський Форум видавців сьогодні є обов’язковим пунктом вересневої програми для професійного співтовариства і важливим індикатором процесів, що відбуваються в книжковій сфері. Цьогоріч учасниками форуму стали 168 видавництв, його відвідали понад 1000 авторів, художників і діячів культури з 25 країн. Величезна кількість відвідувачів, довгі черги на автограф-сесіях і зустрічах із письменниками яскраво свідчать про те, що українська література розвивається, українці нею цікавляться, купують і читають книги.