• Книга на лаві підсудних: відомий політик проти видавництва Vivat

Книга на лаві підсудних: відомий політик проти видавництва Vivat

13 липня 2020 р.

10 липня відбулось судове засідання в справі за позовом депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat через книгу «Справа Василя Стуса». У книзі йдеться, зокрема, про судовий процес 1980-го року, під час якого Медведчук був адвокатом репресованого поета Василя Стуса. Суть позову зводиться до того, щоб вилучити з продажу – по суті, заборонити поширення книги в будь-якій формі і на будь-якій території.

Напередодні засідання Генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова заявила, що позов Медведчука є спробою тиску на свободу слова і друку.
«Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука – це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням. Взагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини», – сказала пані Орлова.

«Ми стоїмо на тому, що заборони в принципі не може бути, тому закликаємо людей просто купувати книжку і показувати, що вона для них важлива. Тому що, певною мірою, це теж впливає на хід процесу. На боці Медведчука за цей час не виступила жодна публічна фігура: жоден письменник, жоден діяч мистецтва. Та навіть політики залишились осторонь. Натомість з нашого боку є безліч достойних людей, які підтримують книжку, які її купують, про неї пишуть. Все це робиться для того, щоб справа Василя Стуса жила в прямому і переносному сенсі. Тому книжка живе одним життям, а справа Стуса – це вже справа утвердження справедливості: хто переможе – Україна чи Медведчук?», – наголосив автор книги, історик та журналіст Вахтанг Кіпіані.

Варто зазначити, що позов призвів до зворотнього ефекту: спроба обмежити доступ до контенту призвела лише до його активнішого розповсюдження. За кілька днів продалися всі залишки книги «Справа Василя Стуса». На сьогодні читачі придбали уже близько 10 тис. примірників книжки. Видавництво Vivat вже здало в друк новий наклад.

Віктор Медведчук подав до суду позов з вимогою заборонити продаж книжки «Справа Василя Стуса» у серпні 2019 року. Перше засідання у цій справі відбулося у Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року. Наступне засідання відбудеться 14 серпня в Дарницькому районному суді Києва о 10:00.