Видавництво Vivat на 25 BookForum: підсумки та висновки

03 жовтня 2018 р.

Видавництво Vivat, яке входить до Групи компаній «Фактор», підбило підсумки участі у 25 BookForum – головному книжковому фестивалі країни.
Серед головних заходів 25 BookForum варто відзначити Національний книжковий ярмарок, церемонію вручення премії «BookForum Best Book Award», фестиваль дитячого читання «Книгоманія», Міжнародний літературний фестиваль, всеукраїнський бібліотечний форум. Кількість відвідувачів заходів сягнула понад 22 тисячі осіб, книжковий ярмарок відвідало понад 34 тисячі.
Загалом у книжковому ярмарку взяли участь 272 видавничих та книготорговельних структур, поліграфічних підприємств, громадських організацій,

Vivat цьогоріч був представлений на ярмарку на 5 стендах. Видавництво привезло до Львова більше ніж півсотні книжкових новинок, запропонувало відвідувачам низку заходів: зустрічей з авторами, автограф-сесій, презентацій книжок.
Гостями видавництва на ярмарку стали Міністр освіти Лілія Гриневич та мер Львова Олександр Садовий, які не тільки ознайомились із асортиментом літератури, але й придбали деякі книжки.

За підсумками ярмарку Vivat склав список бестселерів. До першої десятки дитячої та підліткової літератури увійшли: «Невермур. Випробування Морріган Кроу» Джессіки Таусенд, «Дівчинка, яка випила місяць» Келлі Барнгілл, «Зграя» Анастасії Нікуліної, «Що робити, коли…» Людмили Петрановської, «Гессі» Наталії Матолінець, «Раз овечка, два овечка» Галини Крук. До речі, остання отримала спеціальну відзнаку 25 BookForum.
У ТОП-10 дорослої літератури увійшли: «Сузір’я дів» Дари Корній, «Тіні наших побачень» Івана Байдака, «Я дозволила тобі піти» Клер Макінтош, «Емоційний інтелект» Деніела Гоулмана, «Славетне життя Ей-Джея Фікрі» Габріеля Зевіна, «Таємне життя розуму» Маріано Сігмана. Остання книжка виявилася переможицею у цьому списку, її купляли найчастіше, загалом 367 примірників.

«Цьогоріч (на ярмарку) очевидно менше відвідувачів. Причини можуть бути різними, але, думаю, переважає економічна: у людей просто менше грошей. Покупці довше обирають книги, активно реагують на знижки. 2. Був колись період, може, кілька років тому, коли активно з’являлися нові видавництва з цікавими проектами. На сьогодні я не бачу цієї тенденції, навпаки, багато видавництв, які не випустили за рік жодних новинок. Гравці на ринку практично ті ж» – так прокоментувала ситуацію на ярмарку генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

Цього року на Форумі було чимало відкриттів та починань. «Форум видавців» став членом престижної всеєвропейської поетичної платформи Версополіс (Versopolis), яка популяризує молоду поезію та об’єднує 13 фестивалів з 13 країн Європи: Словенії, Словаччини, Македонії, Хорватії, Великої Британії, Бельгії, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Австралії, Швеції та Литви.
Вперше на 25 BookForum говорили не лише про перемоги і успіхи видавців, авторів та перекладачів, а й про невдачі; тут вперше відбулася Book Up Night, організатором якої став Український інститут книги.

Ігор Зарудко, креативний директор видавництва «Vivat»: «Це були насичені зустрічами й презентаціями 5 днів. Це був той вибух емоцій, за яким щорічно їдеш на це свято книжки. Для мене особисто та для видавництва Vivat цьогорічний BookForum став ще одним приводом зустрітись зі своїм читачем та познайомитись з новим. І під час форуму, і після форуму стало зрозуміло, що нам, видавцям, треба об’єднуватись, знаходити спільні точки перетину для того, аби привернути ще більше уваги львів’ян до події.
Кожен з трьох китів BookForum: організатори, видавці та відвідувачі мають переглянути своє ставлення до такої масштабної всеукраїнської події і зробити правильні висновки. Адже найбільша подія осені має жити і щорічно процвітати. Це частина іміджу нашої країни, це гордість, що триває 25 років, і щиро хочеться, аби BookForum тривав ще з сотню років».