Видавництво «Віват» підбило підсумки 2017 року

10 січня 2018 р.

Видавництво «Віват», яке входить до групи компаній «Фактор», підбило підсумки 2017 року.Цей рік для видавництва був сповнений надважливими подіями. По-перше, цього року видавництво відкрило свою першу фірмову книгарню Vivat. Це досить незвичний для Харкова формат магазину, де відвідувач може не тільки обрати та купити книжку, а й почитати її, відпочити з горнятком кави, зустрітися з друзями. Тут відбуваються презентації, літературні вечори, зустрічі з авторами.

Минулого року видавництво «Віват» відправило до друку 507 нових найменувань, з них 230 дитячих та 277 дорослих. До того ж, цей рік став «роком додаткових тиражів» — їх кількість збільшилася в рази. Це свідчить про те, що ми відходимо від короткочасної популярності книжок.
Змінилося жанрове розмаїття видань. Зокрема більшу частку дорослої літератури складає нонфікшн, і далі цей напрямок буде тільки зростати. Також збільшилась кількість сучасної української літератури. В Україні формується нове покоління авторів, сміливих та відвертих, та нове покоління читачів, які бажають читати про сучасну реальність у сучасному форматі.

Тогоріч видавництво отримало чимало відзнак: нагороду «Еспресо. Вибір читачів» у номінації краща дитяча книжка ( книга «Де Ойра?» Тані Стус), відзнаку від Топ простору української дитячої книги «БараБука» у номінації краща соціальна книжка ( за книгу «Мене звати Мар’ям» Надії Гербіш), нагороду «Найкраща книга Форуму Видавців – 2017» у номінації «Український non-fiction» (книжка Тимура Ворони «Стартап на мільйон. Як українці заробляють статки на технологіях»), щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за видання «Їжак Вільгельм» отримали Таня Стус та Видавництво «Віват».
Жоден регіональний книжковий ярмарок не залишився для видавництва без нагороди.

Кожного року видавництво «Віват» бере участь у багатьох українських та міжнародних книжкових подіях. Деякі з них уже встигли стати традиційними. Відкрило свій виставковий рік видавництво книжковим ярмарком «День у саду» – мабуть, найвизначнішою подією для літературного середовища Харкова.
Далі були Книжковий Арсенал, до якого видавництво підготувало нове яскраве оформлення стенду, Дитячий форум видавців у Львові, Зелена хвиля в Одесі, Фестиваль Історія-UA, Книжкова Толока в Запоріжжі.
Наприкінці 2017 року відбулася традиційна груднева подія – ярмарок «Книжковий Миколайчик» у Харкові, який проходив протягом трьох днів.

Протягом року представники видавництва брали участь у міжнародних ярмарках.
У лютому «Віват» запросили на програму для видавців на Вільнюський міжнародний ярмарок у Литві. Під час візиту на Болонський ярмарок дитячої книги видавництво «Віват» подарувало чотири видання бібліотеці Салаборса в Болонії. Тепер на одній із полиць можна побачити книги «Їжак Вільгельм», «Атлас тварин», «Географічний атлас» та «Моя перша 1000 англійських слів».
Вперше у видавництва був власний стенд на Міжнародному книжковому ярмарку в Пекіні.
Традиційно восени «Віват» відвідав найбільший книжковий ярмарок у Франкфурті, звідки привез багато нових домовленостей на покупку та продаж книжок.
Права на свої книги видавництво вже продало у 21 країну. Це визнання доводить, що ми робимо якісний продукт, який також оцінили й за межами нашої країни. На ярмарках за кордоном активно звертають увагу на дитячі добре ілюстровані та книги з навчальним моментом.

«Усі чотири роки існування ми крок за кроком йшли до того, щоби наше ім’я асоціювалося з якістю, і це не залишилося без уваги ні з погляду наших читачів, ні з погляду професійних учасників індустрії. Наші видання були відмічені найвищими преміями, ми часто беремося за новаторські проекти, незвичні формати, і завжди радіємо, якщо наші сподівання виправдовуються. А тим паче коли проект їх перевершує, — каже генеральна директорка видавництва «Віват» Юлія Орлова.

Серед планів видавництва на 2018 рік — продовження серії Ted Books, багато цікавинок нон-фікшн, продовження праці в напрямку young-adult, випуск нового формату книжок-іграшок.