• Видавництво VIVAT увійшло до до ТОП-5 українських видавців згідно результатів дослідження Українського інституту книги

Видавництво VIVAT увійшло до до ТОП-5 українських видавців згідно результатів дослідження Українського інституту книги

03 жовтня 2019 р.

Видавництво VIVAT, яке входить до Групи компаній “Фактор”, увійшло до до ТОП-5 українських видавців за обсягом накладів та кількістю виданих назв, згідно результатів дослідження Українського інституту книги, що опубліковано у виданні “Report on the State of Publishing in Ukraine. 2018-2019”.
2018 рік відзначився рекордною кількістю книжок, виданих за роки незалежності українською мовою – 16 тис. 857 назв, із так само рекордним накладом – понад 38 млн примірників, що склав майже 81% від загальних тиражів – понад 47 млн примірників. Проте позитивна динаміка пояснюється в основному зростанням держзамовлення. Книжок російською ж торік вийшло значно менше – лише 3 тис. 253 назви.

Експерти стверджують, що сукупний валовий дохід українських видавництв у 2018 році склав €80–100 млн.
Бестселером на українському ринку, за даними продажів великих видавців станом на 2018-ий, можна вважати видання, продане накладом понад 10 тис. примірників за 2 місяці.
Лідером за кількістю виданих назв, як і минулих років, став «Клуб сімейного дозвілля». Видавництво прозвітувало держорганам про 876 назв книжок (для порівняння, 2017 була 1 тис. 52 назви). На другому місці залишилося видавництво «Ранок» із 702 назвами (2017 року їх було 602). Якщо враховувати лише комерційний сегмент, наступними йдуть видавництва «Віват», «КМ-Букс», «Фоліо».

За накладами лідерами 2018-го стали: «Віват», «Ранок», «Клуб сімейного дозвілля», «КМ-Букс» та «Фоліо». Дуже близько до першої п’ятірки тримається «Видавництво Старого Лева». Перші два змогли позмагатися і випередити навіть видавців навчальної літератури («Генеза», «Основа», «Інтелект України», «Підручники та посібники»).
Хоч і не увійшли до першої десятки, проте демонструють активність на ринку дитяче видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Наш формат», що спеціалізується на нон-фікшн сегменті та «Рідна мова», що видає художню та комікс-літературу – судячи з накладів, ці видавництва також користуються великою популярністю серед читачів і подекуди можуть конкурувати з гігантами ринку.

За лідерство у книговиданні традиційно змагалися Київ (43% накладів) та Харківська область (42% накладів). За ними з великим відривом йдуть Тернопільська та Львівська області (близько 4% накладів).
Частка комерційних видань (trade publishing) у 2018 році склала 37% (близько 17 млн примірників), частка навчальної та методичної літератури — близько 30 млн примірників.
Також у брошурі вказано, що, за результатами 2018 року, на одного мешканця України припадало 1,5 книги (за всіма видами видань).

Завантажити видання “Report on the State of Publishing in Ukraine. 2018-2019” можна за посиланням: https://book-institute.org.ua/news/uik-prezentuye-doslidzhennya-ukrajinskogo-knizhkovogo-rinku-u-frankfurti