Наша перемога у боротьбі за свободу слова

12 квітня 2021 р.

19 березня Київський апеляційний суд задовольнив апеляцію видавництва Vivat та історика, журналіста Вахтанга Кіпіани на рішення Дарницького райсуду, який в жовтні минулого року заборонив розповсюджувати книгу «Справа Василя Стуса».

«Ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це було принциповою справою. В той час, коли Віктор Медведчук «захищав свої честь, гідність та ділову репутацію», ми захищали право суспільства на пошук історичної правди. Та ця перемога не лише наша. Це перемога кожного, хто не побоявся і підтримав цю боротьбу» — написала на своїй сторінці у Фейсбуку генеральна директорка видавництва Юлія Орлова.

Боротьба за свободу слова точилася півтора роки.  Згодом, Медведчука зобов’язали виплатити майже 140 тис. компенсації за суд по книзі видавництва Vivat про Стуса. Київський апеляційний суд постановив стягнути вищезазначену суму в якості відшкодування витрат видавництва Vivat на розгляд справи про заборону книги. Про це повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко на своїй сторінці в Facebook. Він нагадав, що раніше суд “на 99%” задовольнив апеляційні скарги Вахтанга Кіпіані та Vivat і зняв заборону на поширення книги.