Іще одна перемога у справі “Медведчук проти Стуса”

10 червня 2021 р.

Чергова перемога від видавництва Vivat. Апеляційний суд зобов’язав одного з лідерів політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ) Віктора Медведчука виплатити видавництву майже 300 тис. грн.

Політик просив суд заборонити поширення книги, оскільки деякі фрази і формулювання в ній, на його думку, порушують його честь і гідність. У жовтні 2020 року суд з цим погодився. Автор книги Вахтанг Кіпіані та видавництво Vivat подали апеляцію і виграли її.

Коли суд першої інстанції вирішив заборонити поширення книги “Справа Василя Стуса”, вона з урахуванням суспільного резонансу, фактично стала бестселером. Справа в тому, що судова ухвала, враховуючи апеляційне оскарження, повинна була набути чинності тільки в разі визнання її вищою інстанцією. За ті п’ять місяців, що тривав апеляційний розгляд справи, тираж “Дела Василя Стуса” збільшився до 100 000 примірників.
15 квітня 2021 року в Київський апеляційний суд надійшла заява видавництва про ухвалення додаткового рішення. Зокрема, про покриття судових витрат на професійну юридичну допомогу та витрат, пов’язаних з явкою представників до суду, а також витрат по сплаті державного мита за подання апеляційної скарги.
19 травня В. Медведчук направив до суду заяву, в якій просив відмовити видавництву Vivat.
У той же час апеляційна інстанція прийшла до висновку про часткове задоволення заяви видавництва, оскільки “витрати на професійну юридичну допомогу та витрати, пов’язані з явкою представників суспільства в районний суд пропорційні зі складністю цієї справи”.
Медведчук повинен сплатити видавництву 295,7 тис. Грн витрат на юридичну допомогу і 2,3 тис. грн судового збору за подання апеляційної скарги.